• 2017. augusztus 11., péntek

Amikor ezt olvassuk: cégkapu, mi jut eszünkbe? Nyilvánvalóan, hogy mi ez már megint, vagy az,hogy újra itt egy felesleges dolog, vagy még az is, hogy ki találta ki ezt az eszement dolgot.

Kezdjük azzal az elképzeléssel, amiért létrehozták.  A cégkapu a gazdálkodó szervezetek számára biztosított hivatalos tárhely, amely várhatóan 2018. január 1-től a hivatalos szervekkel, hatóságokkal, szolgáltatókkal (önkormányzatokkal, közüzemi szolgáltatókkal, bíróságokkal, a NAV-val, államigazgatási szervezetekkel) történő elektronikus ügyintézésre, kapcsolattartásra szolgál.

Miért kell a cégkapu, ha van ügyfélkapu? Az ügyfélkapu már több mint 10 éve megbízhatóan működik. Az igazi ok az, hogy a cégkapu közvetlenül a gazdálkodó szervezetekhez kötődik, míg az ügyfélkapu a magánszemélyekhez és továbbra is az egyéni vállalkozókhoz.

Mi a bejelentkezés határideje? 2017.aug.31. a regisztráció határideje, de nincs szankció 2017.dec.31-ig.

Kinek kell regisztrálnia? A cég képviseletére jogosult személynek, aki rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel, vagy hatósági meghatalmazással és ügyfélkapus hozzáféréssel rendelkező, a céget képviselő személy, szervezet. Fontos figyelni arra, hogy különböző szerepkörök lesznek a cégkapun.

  • a képviselő, aki regisztrált
  • a jogosultságokat kezelő személy, cégkapu megbízott, lehet ugyanaz, mint az első
  • cégkapus ügyintéző(k) különböző feladatkörökben

Tudnunk kell, hogy a cégkapu még nem működik (2017.08.10.). A regisztráció sem zökkenőmentes. Nincs még felhasználónév, jelszó. Belépni nem lehet.

A címben feltett kérdésre az én válaszom, hogy ne kapkodjuk el, már legalább száz cég regisztrált, köztük az én cégem  is. Várjuk meg a tapasztalatokat, van még időnk. Próbáljunk addig is megbarátkozni ezzel az új elektronikus lehetőséggel, mert a tervek szerint lényegesen egyszerűsödni fog a hatóságokkal és szolgáltatókkal történő ügyintézés.


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.